Senioren verkiezen nieuwbouw boven renoveren

In de eerste drie maanden van 2024 is er een duidelijke verschuiving waargenomen waarbij meer senioren kiezen voor nieuwbouw in plaats van renovatie. Een diepgaande analyse van deze trend!

Senioren verkiezen nieuwbouw boven renoveren
Dirk Van Camp - D&K Vision
Dirk Van Camp Marketing Expert
24.04.2024

In de afgelopen twee decennia waren jonge senioren (50-65 jaar) een drijvende kracht in de renovatiemarkt. Zodra hun woning afbetaald was, werd vaak overgegaan tot uitgebreide renovaties, waaronder de vervanging van ramen, dakisolatie, het vernieuwen van de keuken en badkamer, het toevoegen van een dressing of tuinkamer, en het opknappen van de tuin.

Recente gegevens van de Senioren Trendbarometer wijzen echter uit dat deze trend een duidelijke afname vertoont. Gedurende de laatste vier kwartalen is er een opmerkelijke terugval in renovatieactiviteiten onder senioren, waarbij meer senioren kiezen voor verhuis naar nieuwbouw in plaats van renovatie, voornamelijk als gevolg van de recente energiecrisis.

Cijfers van de renovatie- en nieuwbouwmarkt

Renovatie:

  • Een kwart van de vijftigers plant om binnen vijf jaar renovaties uit te voeren, een daling ten opzichte van 33% in 2019.
  • Bij zestigers is deze daling nog sterker: slechts 17,5% is van plan binnen vijf jaar hun woning te renoveren, tegenover 34% in 2019.

Nieuwbouw:

  • Voor het eerst sinds de start van de metingen in 2004, geven meer zestigers de voorkeur aan het kopen van een nieuwbouwwoning boven een renovatie.
  • 23,5% van de zestigers wil binnen de komende vijf jaar verhuizen naar een nieuwbouwwoning, aanzienlijk meer dan de 5,9% in 2019.

Deze significante verschuiving wordt voornamelijk veroorzaakt door de energiecrisis, waardoor senioren zich sterker bewust zijn van de impact van energiekosten op hun budget. Zestigers richten zich nu vooral op kant-en-klare, energiezuinige nieuwbouwwoningen die voldoen aan strenge milieunormen en vaak gelegen zijn in stedelijke gebieden of de groene rand rondom steden. Ondanks een voorkeur voor compacter wonen, blijft een woning met drie slaapkamers een vereiste voor meer dan 70% van de senioren.

Opmerkelijk is ook dat zestigers die kiezen voor een vrijstaande nieuwbouw, vaker kiezen voor een moderne architectuur met een plat dak. De voornaamste redenen hiervoor zijn het esthetisch meer acceptabel kunnen integreren van zonnepanelen—waarbij meer dan 80% van de zestigers zonnepanelen op traditionele daken lelijk vindt—en de kostenbesparing die een plat dak met zich meebrengt (10-15%).

Conclusies en uitdagingen voor de renovatiesector

Deze trends presenteren duidelijke uitdagingen voor de renovatiesector. Bedrijven zullen moeten innoveren en zich mogelijk meer moeten richten op duurzaamheid en energie-efficiëntie om aantrekkelijk te blijven voor de hedendaagse senior.

Voetnoten

  1. Senioren: We spreken van senioren als we het hebben over mensen die ouder zijn dan 50 jaar. In 1998 was D&K Vision het eerste Belgische bureau dat zich specialiseerde in deze doelgroep.
  2. Senioren barometer: Sinds 2004 onderzoekt P&F, onze dochteronderneming, via een kwartaalbarometer tendensen in het koop- en bestedingsgedrag van senioren in heel Europa. De cijfers omtrent de renovatiemarkt hebben enkel betrekking op de Belgische markt.
  3. Renoveren definitie: Het vervangen van ramen en deuren, isoleren van de woning, nieuw dak, plaatsen zonnepanelen, plaatsen warmtepomp, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, nieuwe vloeren, het plaatsen van een veranda of tuinkamer, het uitbouwen van de woning of het plaatsen van een zwembad. Minimale investering: € 40.000 per gezinswoning.