Digimeter: Senioren doen digitale inhaalbeweging

‘Dertien procent van de Vlamingen lijdt aan digibesitas’, zo titelde een krant vorig jaar. Een jaar later zijn de cijfers nauwelijks gedaald. Ook senioren zetten hun digitale opmars verder. Zo blijkt uit de jaarlijkse Digimeter-test van IMEC en UGent, bij meer dan 2.300 Vlamingen ouder dan 15 jaar.

Digibesitas blijft gemeengoed onder de Vlamingen. Net als in 2016 lijdt minstens 13% aan het ‘dwangmatig overgebruiken van digitale toestellen zoals smartphones en tablets’. Opvallend genoeg lijden niet tieners, maar twintigers en dertigers het meest aan digibesitas. Deze generatie is opvallend gevoeliger voor het fenomeen. Mede omdat zij sociale media zijn beginnen gebruiken vooraleer er sprake was van specifieke mediawijsheid of regels. Daarbovenop nemen tieners meer maatregelen om zich te isoleren van de digitale wereld.

Jongeren kijken nauwelijks nog live televisie

De verdere digitalisering heeft ook zijn gevolgen voor het televisie kijkgedrag van de jongere leeftijdscategorieën. Slechts 23% van de twintigers kijkt dagelijks nog live naar tv. De (commerciële) Vlaamse zenders moeten dus van koers wijzigen. Content aanbieden zodat (jonge) kijkers zelf kunnen beslissen wanneer ze kijken is de boodschap. Naar het beeld van Netflix dat in Vlaanderen aan een serieuze opmars bezig is.

Senioren zijn steeds meer online te bereiken

Niet alleen 20’ers en 30’ers zijn vergroeid met hun slimme toestellen, ook de oudere generatie maakt een flinke digitale inhaalbeweging. Liefst 63% van alle 50-plussers heeft een smartphone. Een aardig aantal, al mag je je als ondernemer niet vergalopperen aan deze cijfers. Je houdt er maar beter rekening mee houden dat een groot deel (37%) van deze doelgroep nog géén smartphone heeft. Let dus op met overdreven inzetten op mobiele campagnes en leg niet al je eieren in één mand.

Ondernemers moeten opletten met het overdreven inzetten van mobiele campagnes bij senioren

Toch mag duidelijk zijn dat de 50-plus generatie steeds meer online actief is. Sociale media winnen immers steeds meer aan populariteit. LinkedIn (54%) is het meest in trek, gevolgd door Facebook (41%) en Whatsapp (21%). Ook het bewegend beeld lijkt nu ook binnen te sijpelen bij de 50-plussers. Youtube is immens populair en online video lijkt dé toekomst om als marketeer senioren te bereiken.

Geen idee hoe je aan zo’n video begint of gewoon op zoek naar goed marketingadvies op maat van jouw doelgroep? Leg je oor te luister bij onze Dirk Van Camp. Contacteer hem voor een vrijblijvend gesprek via dirk@dkvision.eu of op 03 877 29 20.