Waarom jij radiospots beter verdraagt dan tv-reclame

Heb jij Netflix? Dan ben je wellicht niet alleen serieverslaafd. Ook is de kans groot dat je een hekel hebt aan tv-reclame.

Waarom jij radiospots beter verdraagt dan tv-reclame - D&K Vision
Filip Breckx - D&K Vision
Filip Breckx Digital Specialist
06.11.2020

Een snelle enquête leert ons dat minstens 35 procent van de abonnees zou afhaken als Netflix start met reclame. Ook Spotify ziet het aantal reclamevrije abonnementen fameus stijgen. En wedden dat jij regelmatig de reclame tussen programma’s doorspoelt? Maar wat hebben we toch tegen die advertenties op tv? En is reclame dan dood?

Te veel en te slechte televisiereclame

Steeds meer kijkers hebben er geld voor over om tv te kijken zonder reclame. Hoe komt dat?

  1. Vreselijke reclamespots – Goeie advertenties wérken, slechte tv-spots werken alleen op de zenuwen. En heel wat tv-spots zitten in die tweede categorie.
  2. Slechte reclametiming – Maandverbandreclame tijdens The Fast and the Furious, een Jupilerspotje tijdens Sex and the City, ... De uitzending van reclame gebeurt vaak weinig doelgroepgericht. Zo is die spot een slag in het water.
  3. Te veel reclame – Staat er vanavond een film op het programma? Dan krijg je van begin tot einde bijna een half uur reclame in je maag gesplitst. Films worden te pas en te onpas onderbroken. Weg spanning, weg romantiek, weg sfeer. Echt meeleven lukt niet meer.

We blijven wel luisteren naar radiospots

Radiospots doen het beter. Want we zappen niet weg bij elk reclameblok, en wel hierom:

  1. Goeie radioreclame – Zeker in Vlaanderen zijn radiospots van een veel betere kwaliteit dan tv-reclame. Ook hebben we heel wat goeie acteurs die hun zoetgevooisde, herkenbare stem nog uitlenen voor een redelijke prijs.
  2. Trouwe radioluisteraars – De meeste Belgen luisteren altijd naar dezelfde zender en blijven die een hele dag trouw. Zo luisteren fans van Radio 2 bijna 3 uur per dag naar de radio.
  3. Voorspelbare timing – Luisteraars weten precies wanneer het radioblok komt, meestal voor en na het nieuws. Dat maakt het behapbaar. Waar de luisteraar zich wél aan ergert, zijn veel soortgelijke spots in 1 reclameblok.
  4. Duidelijke doelgroep per radiozender – Elke radiozender heeft een afgebakende doelgroep en dat maakt het makkelijker om met een radiospot de juiste mensen aan te spreken. MNM heeft een jong publiek, Vitaya valt in de smaak bij vrouwen, Radio 2 doet het heel goed bij de 60-plussers en voor de hogere sociale klasse moet je bij Radio 1 zijn.

Bonus: wij selecteerden onze persoonlijke toppers hemeltergende baggerreclame!

Radiospot of tv-spot laten maken? D&K Vision bedenkt het concept, neemt de spot op en boekt je reclamespot in op de juiste zender en het juiste moment.

Bel Dirk Van Camp op voor een vrijblijvend adviesgesprek, via dirk@dkvision.eu of 03 877 29 20.