Terug naar alle artikels

De juiste kleur met Adobe Color

Geschreven door Vormgever & videomarketeer - Michael - D&K Vision Michael Van den Bossche
Leestijd: 4 minuten
21 januari 2019
De juiste kleur met Adobe Color

Kleur bepaalt welke sfeer advertenties uitstralen en hoe een bepaalde boodschap wordt overgebracht op de kijker. Alle kleuren hebben een bepaald effect waardoor ze elk een andere invloed hebben op het gedrag van de kijkers. Met Adobe Color kan je de juiste keuze maken qua kleur kiezen.

Kleuren zijn een belangrijk instrument om je boodshap over te brengen.

Kleuren zeggen vaak meer dan woorden. Ze werken in op ons onderbewustzijn en wekken associaties en moods op. Het is dus heel belangrijk om voor een logo en een huisstijl, een website of andere reclame de juiste kleuren te gebruiken.

Wanneer je begrijpt hoe kleuren precies werken en wat de effecten zijn, kan je ze op een optimale manier gebruiken voor marketing- en reclamedoelen. Zo worden kleuren een goedkoop en effectief middel om succesvol reclame te voeren.

Maar welke kleur kiezen we nu het best?

Ieder kleur heeft positieve en negatieve associaties. Over de hele wereld heen bestaan er uiteraard verschillen. Daar moet zeker rekening mee gehouden worden als je internationaal reclame maakt.

Kleurenraster

Er zijn een aantal programma’s en applicaties die je kunnen helpen om de juiste kleuren te kiezen. Adobe Color for the win! Maar eerst even the old fashioned way; de belangrijkste kleuren op een rijtje.

 • Rood

  Deze is er eentje die veel gebruikt wordt in agressieve reclame. Hoewel ze ook passie en dynamiek uitstraalt, gaat er niets boven een soldenadvertentie waar deze kleur van afspat. Ook als accentkleur een toppertje.

 • Oranje

  Leunt dicht tegen de agressieve kleur rood. Ondanks ze toch wat mee krijgt van het agressievere kantje is oranje vrolijker en optimistischer. Het is een positieve kleur die kan gebruikt worden om informatie te ondersteunen. Een echte steunkleur dus.

 • Geel

  Zon, zon, zon. Iedereen wordt blij van geel. Let er wel op dat dit de minst zichtbare kleur is in drukwerk.

 • Groen

  Groen doet denken aan veiligheid, milieu of natuur. Goed om te gebruiken wanneer je de plaatselijke milieuactivistenbeweging hebt binnengehaald voor een nieuwe website.

 • Blauw

  Populaire en favoriete kleur. Straalt betrouwbaarheid, rust en eerlijkheid uit. Lichtblauw wordt vaker geassocieerd met vriendelijkheid en kalmte. Kijk maar naar de logo’s van sociale media.

 • Paars

  Is een luxueuze, rijke kleur die kwaliteit uitstraalt. Het is een trendgevoelige kleur die je kan gebruiken om je te onderscheiden van andere spelers op de markt.

 • Roze

  Vrouwelijkheid, tederheid en zachtheid. Knalroze kan ook gebruikt worden in reclame die vooral moet opvallen.

 • Grijs

  De kleur grijs heeft een zakelijkere, eerder sombere uitstraling. Vaak een zachter, minder contrastrijk alternatief voor zwart.

 • Zwart

  Meest gebruikt voor tekst. Let op met zwart in je ontwerp. Gebruik het, maar laat het niet domineren.

 • Wit

  Witruimte brengt rust in het ontwerp. Dit is vaak de belangrijkste factor, als je het op een juiste manier gebruikt. Laat je ontwerp ademen door genoeg witruimte te voorzien.

Adobe Color CC

Genoeg over de klassieke kleuren. We kunnen deze info wel ergens in ons geheugen opslaan, maar in de praktijk gaat het er wel eens anders aan toe. Je hoeft bijvoorbeeld niet àltijd rood gebruiken in een soldencampagne als je een beetje origineel wil zijn.

Een handige tool die we hier vaak gebruiken, is Adobe Kuler. Of zoals het nu heet: Adobe Color. Dit is zowel een online applicatie als een programma dat in het Adobe CC-pakket zit. Hiermee kan je allerlei kleurenschema’s maken en ook opslaan - eenmaal je er tevreden over bent. Je kan het kleurenschema daarna zelfs rechtstreeks importeren in Illustrator en InDesign.

Kleuren op basis van een foto kiezen

Allemaal goed en wel, maar weet je nog steeds niet wat de beste kleuren zijn voor een ontwerp? Je kan om het even welke foto in het programma slepen, waarna Adobe Color een aantal kleurenschema’s maakt op basis van de kleuren in de foto. Dat is zeer handig als je een foto met een bepaalde sfeer gebruikt waarvan je die sfeer ook in je ontwerp wil laten doorschijnen. Of als je al enkele foto’s in een ontwerp gebruikt hebt, kan je kijken welke kleuren erbij passen.

Laten we eens bekijken hoe dit alles in zijn werk gaat.

Adobe Color CC

Dit is het beginscherm. Hier kan je spelen met het Color Wheel en zelf kleurenschema’s samenstellen. Een kleurenschema bestaat altijd uit 5 kleuren.

Adobe Color CC

Als je niet veel inspiratie, of niet veel tijd hebt om zelf een zo’n schema te maken, kan je een reeks bestaande schema’s bekijken.

Adobe Color CC

Bij dit voorbeeld werd er een eigen foto gebruikt. Adobe Color selecteert dan automatisch kleuren en maakt er een bijpassend kleurenschema van. Dit kan nog je variëren door rechtsboven de kleurstemming te wijzigen.

Adobe Color CC

Kleurstemming Helder. Merk het verschil op met het vorige schema. De eerste 2 kleuren zijn anders.

Adobe Color CC

Kleurstemming Diep. Hier worden er meer donkere kleuren in het schema gebruikt.

De laatste optie is Aangepast. Hier kan je zelf alsnog kleuren op de foto aanduiden en een custom schema samenstellen.

Keep calm and color on.

Meer advies over kleuren of advertenties? Bel Michael op 03 877 29 20 of mail graphics@dkvision.eu