Terug naar alle artikels

Is het logo aan het uitsterven?

Geschreven door Art Director - Caroline - D&K Vision Caroline Laevaert
Leestijd: 4 minuten
21 januari 2019
Is het logo aan het uitsterven?

Visuele identiteit is niet langer logo-centrisch

Hoewel logo’s vandaag nog wel een centraal element kunnen zijn, maken ze tegenwoordig toch deel uit van een “bigger picture”. Merken van vandaag bestaan uit een groot geheel van unieke, herkenbare elementen (kleur, typografie, grafische elementen, fotografie, tone of voice, verpakking, winkelinrichting, jingles, mascottes, …) die een samenhangend verhaal vertellen.

Maar vergis je niet, want ook al zijn logo’s niet langer het gehele merk, ze spelen nog steeds een cruciale rol in de visuele identiteit. Zelfs met alle andere elementen, kunnen merken simpelweg geen sterke identiteit en herkenbaarheid opbouwen zonder een logo dat alles samenbrengt.

Naarmate de technologie evolueert, evolueren de merken mee. Tegenwoordig hoeven logo’s dan ook niet langer statisch en levenloos te zijn. Ze kunnen continu veranderen en zijn personaliseerbaar.

Logo Nordkyn

Nordkyn is een kaap, in het meest noordelijke punt van Noorwegen, met een eigen branding. Hun slogan is “Where nature rules” en deze wordt mooi weerspiegeld in hun dynamisch logo Dat verandert namelijk naargelang de weersomstandigheden. De kleur van het logo verandert mee met de temperatuurschommelingen en de vorm van het logo wordt bepaald door de actuele windrichting. Dit is een uitstekende en unieke manier om een logo dynamisch te maken!

Logo's zijn onderdeel van de merkbeleving Dus, zijn logo’s echt dood? Weg? Uitgestorven? Nee! Hun rol en functie zijn gewoon geëvolueerd.

En dat we er echt wel mee bezig zijn, blijkt als je de voorbeelden van de presidentiële campagne van Hillary Clinton, GAP en de Universiteit van Californië bekijkt. Heel wat mensen omarmen deze logo’s als een deel van hun eigen identiteit. Mensen gaan vaak erg gepassioneerd met logo’s om. Logo’s kunnen echt een invloed hebben op het leven van mensen.

Logo presidentiële campagne Hillary Clinton

Logo van de presidentiële campagne van Hillary Clinton.

Het wordt dan ook niet altijd geapprecieerd als je zomaar met een logo knoeit. Betekent dit dat je een logo nooit mag veranderen? Helemaal niet. Maar je moet het doen om de juist reden en op de juiste manier. Er zijn een aantal elementen waar je rekening mee moet houden.

Doe het voor de juiste reden

Bedrijven veranderen soms hun logo bij de aanstelling van een nieuw management (nieuwe baas, nieuw logo, waarom niet?), of in een poging om mee te zijn met de laatste trends. Soms verwacht men zelfs dat een nieuw logo bepaalde systematische problemen zal oplossen. Dit zijn echter geen gegronde redenen om een nieuw logo te creëren.

Een logo moet veranderen als de tijd er rijp voor is, bij voorbeeld wanneer het niet meer relevant is voor het bedrijf of wanneer er een fusie of overname plaatsvindt. Ook bij een fundamentele strategische verandering van de bedrijfskoers is een nieuw logo een goed idee. Heeft je bedrijf een logo dat in 1950 met de hand werd getekend? Dan wordt het misschien eens tijd om het te herbekijken.

Trends komen en gaan. Wanneer we het hebben over het wisselen van een broek, of het kopen van een nieuwe jurk is dat prima, maar wanneer we het hebben over een merk identiteit is levensduur het woord. Volg de menigte niet, maar val op.

Ken je publiek

Waarom zijn mensen gepassioneerd over jouw merk? Begrijp het. Omarm het. Bouw het op. Gooi je herkenbaarheid niet zomaar weg voor iets nieuw en flashy.

Vraag om professionele hulp

Werk met mensen die weten wat ze doen. Doe beroep op merkstrategen met expertise om jouw merkstrategie op te bouwen. Neem echte designers onder de arm voor het ontwerp van jouw logo en huisstijl elementen.. Denk niet dat je het in-huis kan doen, omdat Geert van de boekhouding met Adobe Illustrator kan werken. Als je wilt dat mensen je merk serieus nemen, moet je ook jouw visuele merkidentiteit serieus nemen.

Vertel het juiste verhaal

Als je een logo gaat veranderen dat al 50 jaar bestaat, is het een goed idee om mensen te vertellen waarom. Een lanceringscampagne, een microsite, een video, een event, een flashmob, wat dan ook. Als je wilt dat mensen achter deze verandering staan dan moet je duidelijk communiceren over wat je doet en waarom. Zo verminder je het eventuele nadelige effect van de wijziging.

Blijf bij je beslissing

Als er één universele waarheid in logo-ontwerp bestaat, is het dit: het internet zal er iets over te zeggen hebben. Misschien is het goed, misschien is het slecht, maar iedereen zal er zijn mening over hebben.

Maar één ding is zeker: een bedrijf dat hun logo verandert om de juiste redenen, met een duidelijke visie, met hun publiek in het achterhoofd en met een sterk verhaal, moet achter haar beslissing blijven staan. Uiteindelijk draaien de mensen wel bij en zal het nieuw logo sterker worden dan ooit tevoren!