Terug naar alle artikels

Luistercijfers kwartaal 4 2019: sterk najaar voor Vlaamse radio

Geschreven door The Boss - Dirk - D&K Vision Dirk Van Camp
Leestijd: 2 minuten
22 april 2020
Luistercijfers kwartaal 4 2019: sterk najaar voor Vlaamse radio

Het CIM kwam onlangs op de proppen met de luistercijfers voor kwartaal 4, ofwel de periode september - december van 2019. Het is duidelijk dat de Vlaamse radio er weer een sterk najaar heeft op zitten, maar wij fileren de cijfers desondanks toch met volle goesting voor jou!

Algemene indruk: wauw!

Dagelijks luistert de modale Vlaming 4 uur en 7 minuten naar de Radio. 61% van de tijd doet die dat in zijn of haar vertrouwd kot - thuis -, maar respectievelijk 16 en 17% van de tijd wordt er in de auto en op het werk geluisterd. 77,4% van de Vlamingen luistert dagelijks en maar liefst 91% van de Vlamingen boven de 12 jaar luistert wekelijks!

Luistercijfers kwartaal 4 2019

Luistercijfers kwartaal 4 2019

Luistercijfers Radio 2

Deze grote familie van Vlaanderen blijft ook 'de grootste familie van Vlaanderen'. Het dagelijks bereik van Radio 2 omvat maar liefst 1.354.540 luisteraars, waarvan naar goede gewoonte de meesten bij de oudere doelgroepen horen. Na enkele mindere resultaten schiet het marktaandeel weer plotsklaps naar 30,9%, ineens het hoogste percentage sinds anderhalf jaar en waarschijnlijk te danken aan een formule als De duizend klassiekers, waarmee Radio 2 naar eigen zeggen via radio, digitaal en tal van evenementen tijdens eindejaarsperiode zowat alle generaties weet te verbinden!

Luistercijfers Radio Nostalgie

Nostalgie doet het goed met een marktaandeel van 6,1%, wat nogal aan de lage kant lijkt, ware het niet dat het digitaal het meest beluisterde kanaal is én die cijfers niet meegerekend worden in dit overzicht! Bij de specifieke doelgroep 35-54 viel er een stijging van ruim 2% te noteren!

Luistercijfers NRJ

NRJ blijft het goed doen en houdt gelijke tred met de voorgaande resultaten. In elke doelgroep gaat het marktaandeel erop vooruit en er wordt verder gebouwd aan het verhaal.

De overige traditionele zenders

StuBru blijft in pole-position wat de jongere doelgroepen betreft, al is MNM a close second. ... Weinig verschuivingen in dit segment. StuBru is bovendien de meest beluisterde zender op het werk met dagelijks 325 minuten luistertijd.

Een on demand audio-aanbod zal in de toekomst zeker nog aan belang winnen

Radio 1 stijgt opnieuw en heeft mede dankzij de focus op informatie en spitsblokken een mooi marktaandeel van 8,1%. Sinds Radio 1 in september startte met hun on demand audio-fragmenten werden er al 470.000 fragmenten beluisterd op de website, wat duidelijk maakt dat er een grote vraag bestaat naar het 'altijd en overal'-luisteren. Mogelijk wordt dit binnen de VRT nog uitgebreid naar de andere zenders. Klara overtuigde tenslotte 1,9% van de luisteraars.

Meer weten omtrent radiocampagnes? Mail dirk@dkvision.eu of bel 03 877 29 20.