Terug naar alle artikels

Is radioreclame de moeite tijdens een lockdown?

Geschreven door The Boss - Dirk - D&K Vision Dirk Van Camp
Leestijd: 4 minuten
26 maart 2020
Is radioreclame de moeite tijdens een lockdown?

Corona zorgt in het voorjaar van 2020 voor een ongeziene crisis. Naast het menselijke leed worden ook vele handelaars getroffen, en heeft het virus een grote impact op hun communicatiestrategie. Is radioreclame de moeite tijdens een lockdown? 

Vele mensen werken in deze tijden van lockdown van thuis uit. De radio is vaak aanwezig als informatiebron of op de achtergrond. Vanzelfsprekend zijn de CIM-luistercijfers voor deze periode nog niet beschikbaar maar we leren uit het verleden wel dat mensen in tijden van 'crisis' massaal teruggrijpen naar hun vertrouwde informatiebronnen: radio en televisie.

Het verleden leert ons dat mensen in een crisis massaal teruggrijpen naar vertrouwde media: radio en tv

Exact 4 jaar geleden ten tijde van de aanslagen in Brussel en Zaventem piekten de luistercijfers (en de kijkcijfers). Radio en televisie waren ook toen de meest vertrouwenswaardige informatiebron volgens de Belgen.

Is radioreclame de moeite tijdens een lockdown?

Wat is de verklaring van de stijging van luistercijfers?

Vlamingen zijn verknocht aan de radio

Er zijn er meerdere, maar een eerste verklaring is de radioconsumptie van de Vlaming gedurende het hele jaar. Vlamingen zijn verknocht aan hun radiozender, we luisteren gemiddeld bijna 3 uur per dag naar de radio. Enkel de Ieren luisteren nog meer naar de radio. Iedereen heeft de mond vol van Spotify en andere streamingdiensten maar deze halen op dagbasis nog geen vijfde van de luistertijd van de populaire radiozenders.

Het luistergedrag verschuift van de auto naar de woonkamer, keuken, ...

Kortom, we luisteren graag en veel naar de radio in Vlaanderen. In 'normale' omstandigheden luisteren we veel in onze auto tijdens de woon-werkverplaatsingen. Nu verschuift dit natuurlijk naar de woonkamer, de keuken, ...

De frequente nieuwsupdates

Een tweede verklaring voor de vermoedelijke stijging van de luister- en kijkcijfers in tijden van crisis is de aanwezigheid van een nieuws update om het uur of om het half uur. Dat nieuws is een vertrouwde baken. De Vlamingen hebben ook een groot vertrouwen in de kwaliteit van de redacties op de radio. De Vlaming weet dat de populairste radiozenders toebehoren aan onze grootste mediagroepen. Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara behoren tot het huis van vertrouwen, de VRT. Q-music en Joe zijn dan weer de zenders van DPG (Medialaan) en Nostalgie en NRJ tot slot krijgen hun nieuws via het Mediahuis.

Groot bereik en bereik van de juiste doelgroepen

Onze radiozenders zijn ook groot en bereiken dus zeer veel mensen. In Vlaanderen kan je met 2-3 zenders meer dan 50 procent van de bevolking bereiken. In Nederland of Wallonië heb je daar al snel 7-8 zenders voor nodig. Onze radiozenders zijn ook perfect afgestemd op hun doelgroepen, iedere doelgroep heeft zijn radio. Radio 1 is dé zender voor de vrije beroepen, de zakenmensen, de hogere sociale klasse. Studio Brussel is dan weer de zender voor de hoger opgeleide sociale klasse. Radio 2 bereikt meer dan 60 procent van alle 60-plussers, MNM bereikt de jongeren, Nostalgie bereikt de betere middenklasse tussen 30 en 55 jaar, enzoverder ...

Vlamingen zijn trouw aan 'hun' radiozender

In tijden van 'crisis' scoren de informatiezenders gemiddeld beter dan de amusementszenders. De Vlamingen zijn supertrouw aan hun radiozender. Zapgedrag zoals op televisie bestaat eigenlijk niet op de radio. Waarom niet? In tegenstelling tot op de commerciële televisiezenders waar er meer reclame dan programma is, kennen we dit niet op de radio. Op de radio zijn de reclameblokken beperkt, meestal maximaal 3 minuten en bijna altijd voor- of na een nieuwsblok. We weten dus dat na de reclame het nieuws volgt.

Zapgedrag zoals op televisie bestaat niet op de radio. We weten dat het reclameblok het nieuws voorafgaat

Bovendien is radioreclame in Vlaanderen meestal goed gemaakt waardoor het niet onaangenaam is om naar te luisteren. Kortom we blijven bij onze voorkeurzender hangen. In tijden van crisis zien we echter wel een kleine verschuiving. Nieuwszenders (Radio 1, Studio Brussel, ...) winnen in barre tijden luisteraars van amusementszenders als Q-music, Joe etc. De Vlaming wil zich ideaal laten informeren. Na de informatie gaat men meestal wel vrij snel terug naar het amusementsblok.

Is radioreclame de moeite tijdens een lockdown?

Kortom, radio blijft in deze bijzondere dagen een massamedium met een immens bereik. Radioreclame blijft ook nu mogelijk als de boodschap aangepast is. Nu oproepen om zich te verplaatsen is misplaatst, wedstrijden aankondigen waarbij reizen te winnen zijn eveneens not done, promoties die verwijzen naar de situatie ( "Geniet van je Corona-korting") kunnen meestal op niet veel sympathie rekenen.

Maar wat vertel je dan wél in je radiospot tijdens een crisis?

  • Je onderhoudt je naambekendheid, door in een radiospot verwijzen naar je USP's, zeggen waarom je goed bent, was en zal zijn.

  • Je kan verwijzen naar de situatie, dankbaar zijn voor de trouw, ook bijvoorbeeld de zorgverleners danken en vermelden dat je klaar staat als dit alles over is.

  • Je kan inspiratie geven: verwijzen naar je website en sociale media waar mensen inspiratie kunnen opdoen.

  • Afspraken voor de toekomst inplannen of online offertes laten aanvragen, ...

Er is een ontelbare hoeveelheid aan mogelijkheden en het is belangrijk om op langere termijn sterk te staan. Laten we een voorbeeld nemen aan KBC tijdens de bankencrisis van 2008. KBC bleef als quasi enige bank communiceren en advies geven (vooral via de radio). Weet je nog welke bank na de crisis als eerste terug gezond was? Juist ja, KBC.

Als je informatie wenst of bijkomend advies? Aarzel niet en contacteer ons op dirk@dkvision.eu of 03 877 29 20.