Terug naar alle artikels

3 redenen voor de rebranding van je bedrijf

Geschreven door Art Director - Caroline - D&K Vision Caroline Laevaert
Leestijd: 3 minuten
15 januari 2019
3 redenen voor de rebranding van je bedrijf - DK Vision

Wanneer is het tijd voor een rebranding van jouw bedrijf?

Als ondernemer leef en werk je met 200 km per uur. Je stuift van de ene uitdaging naar de andere, slaat nieuwe richtingen in. Je zaak groeit en bloeit. Fantastisch!

Maar sta ook af en toe stil.

Kijk van een afstand naar je bedrijf en vraag je af: klópt het plaatje nog? Met rebranding geef jij je huisstijl, communicatie en campagnes een grondige update – aangepast aan het bedrijf van vandaag én morgen. Zo realiseer je meer merkbekendheid en bereik jij een grotere doelgroep.

1. Rebranding omdat je imago verouderd is

Herinner jij je het oude logo van de Provincie Antwerpen nog, met een zwart en een wit blokje? De ambtelijke grijsheid straalde ervan af. Niet bepaald een logo dat de hartelijkheid uitstraalt van een overheid die dicht bij de mensen wil staan.

Daarom koos de provincie in 2014 voor een heel nieuwe huisstijl, een kleurrijke driehoek in warm rood. Ook de Provincie Vlaams-Brabant gooide een jaar later haar oude logo buiten en koos voor een sobere zwarte asterisk.

Trends en stijlen veranderen snel.

En hoe tijdloos je huisstijl 10 jaar geleden ook was, op een bepaald moment is het tijd om je logo en bedrijfscommunicatie te vernieuwen – subtiel of radicaal. Zodat je ook in het geheugen gegrift staat van de jonge en volgende generatie.

3 redenen voor de rebranding van je bedrijf

2. Rebranding omdat je imago een probleem heeft

Modemerk Burberry – dat met de Schotse ruit – was in het Verenigd Koninkrijk jarenlang een statussymbool onder criminelen. En dat schrok potentiële beschaafde klanten af. Burberry zet sinds 2001 alle wapens in de strijd om dat tij te keren.

Niet met een nieuw logo of nieuwe website. Wél met bekende koppen, zoals Emma Watson en Kate Moss. Resultaat? Vandaag ken je Burberry vooral als fancy luxemerk.

Een voorbeeldje dichter bij ons? Dexia, dat zijn naam veranderde naar Belfius na de financiële problemen. Of Citybank dat BeoBank werd na de fraudedossiers.

Als mensen je associëren met iets negatiefs, zullen ze nooit voor je kiezen. Daarom dringt een herpositionering van je bedrijf zich op, met een nieuw beeld en verhaal om je merk weer op te bouwen.

3. Rebranding om een nieuwe doelgroep aan te spreken

Verzorgingsmerk Old Spice werd vroeger vooral geassocieerd met ‘het parfum van je grootvader’. Nu is het een hit bij tieners en twintigers. 10 jaar geleden draaide het merk zijn marketingstrategie helemaal om en richtte het zijn pijlen voortaan op scholen, sportclubs en uitgaansplekken.

Old Spice deelde overal staaltjes uit, breidde zijn gamma uit en introduceerde ‘acteur met een hoek-af’ Isaiah Mustafa voor de reclamespots. De associatie met de grootvaders is al lang vergeten.

Wil je een nieuwe doelgroep aanspreken met je merk? Kies dan voor een beeld en een boodschap die daarbij past.

Nog niet helemaal mee?

Om een beeld te krijgen bij wat we hier allemaal schrijven, selecteerden we alvast enkele merken waarbij een rebranding geen windeieren heeft gelegd:

3 redenen voor de rebranding van je bedrijf - Twitter

3 redenen voor de rebranding van je bedrijf - Shell

3 redenen voor de rebranding van je bedrijf - P&G

3 redenen voor de rebranding van je bedrijf - Volkswagen

Geen idee hoe je aan zo'n rebranding begint? Leg je oor te luisteren bij onze marketingspecialist Dirk Van Camp. Contacteer hem voor een vrijblijvend gesprek via dirk@dkvision.eu of 03 877 29 20.