Terug naar alle artikels

Waarom tv-reclame beter werkt op themazenders

Geschreven door The Boss - Dirk - D&K Vision Dirk Van Camp
Leestijd: 3 minuten
15 maart 2019
Tv-reclame beter op themazenders - Inside info - D&K Vision

Ben jij ook zo iemand die programma’s van de VTM, VIER, VIJF en één opneemt omdat je op die manier de tv-reclame kan vermijden? Wees welkom, zowat 7 op 10 mensen kijken naar de lineaire zenders op deze manier.

De grote mediagroepen als Medialaan of SBS proberen er alles aan te doen om dit te vermijden. Ze denken er zelfs aan om het doorspoelen van reclame in de toekomst onmogelijk te maken.

Fijn gedachtengoed, maar niet realistisch.

Er is gewoon te veel reclame op lineaire tv. En dat stoort.

Het verhaal is eigenlijk gewoon heel simpel: er is te veel tv-reclame op de lineaire tv-zenders. Een film op de VTM die zo'n 100 minuten duurt, duurt inclusief televisiereclame twee keer zo lang. Of dat is toch het gevoel dat iedereen achteraf heeft. Bovendien zijn een pak van die reclamespots gewoon zeer slecht gemaakt. Een tweede ergernisfactor.

Betalen voor reclamevrije tv?

Moeten we dan maar besluiten dat we met z’n alles willen betalen voor reclamevrije tv?

Gedeeltelijk wel. Kijk maar naar het succes van Netflix.

Anderzijds constateren we dat de themazenders in Vlaanderen en Wallonië het bijzonder goed doen. Als je naar het schema in bijlage kijkt constateer je dat de themazenders samen (Ment TV als grootste, Dobbit, Kanaal Z, Discovery, TLC, MTV, Brava, ...) meer kijkers per dag bereiken dan de SBS-groep.

Hoeft dat te verbazen? Neen hoor, het is een wereldwijd fenomeen.

In de VS hebben themazenders over interieur en wonen samen meer bereik dan ABC Network.

In de VS bijvoorbeeld zijn de woon- en interieurkanalen zo groot geworden dat ze samen een bereik hebben dat groter is dan dat van ABC Network. Mensen kiezen vaak bewust om naar een tv-zender te kijken met één thema.

Tv-reclame themazenders bereik - Inside info - D&K Vision

Populaire themazenders met een groot bereik

In totaal bereiken themazenders zo'n 2.000.000 kijkers per jaar. Daarmee staan ze op een mooie tweede plaats, na VTM.

Het is opvallend dat zenders als Dobbit dagelijks meer dan 100.000 unieke kijkers bereiken enkel en alleen met programma’s rond bouwen en verbouwen. Of een zender als Brava, die uitsluitend de doelgroep van liefhebbers van klassieke muziek en operette aanspreekt en dagelijks ruim 50.000 unieke kijkers heeft. Om nog maar te zwijgen van Ment TV, de zender met uitsluitend feelgood-muziek, Vlaamse muziek en positieve programma’s waar op maandbasis ruim 2.800.0000 mensen naar kijken …

Dit schema geeft aan welke doelgroepen en leeftijdscategorieën naar de themazenders kijken.

Tv-reclame themazenders - Inside info - D&K Vision

Tv-reclame op themazenders geniet wél aandacht

Onderzoek van P&F toont aan dat de reclameboodschappen op de themazenders veel meer bekeken worden dan deze op de lineaire zenders.

Waarom?

Themazenders lijden veel minder onder uitgesteld kijkgedrag. De consument kijkt veel meer live naar de programma’s. Doorspoelen is dus minder of niet aan de orde. Er is veel minder reclame op de themazenders.

De kans op online interactie is veel aanweziger bij televisiereclame op themazenders

Reclameblokken duren veel minder lang en zijn minder talrijk, waardoor er minder ergernis is. De kijkers van themazenders zijn veel meer online tijdens het bekijken van de programma’s, hebben vaak de tablet of smartphone bij de hand en gaan sneller online na het bekijken van een reclameboodschap.

Lagere kostprijs GRP dan bij radio of lineaire tv

De keuze voor één themazender is inzake bereik niet de juiste keuze. Het is niet omdat MTV niet direct de zender is die onmiddellijk bij je doelgroep past, dat je de zender niet moet inschakelen.

De prijs voor een spot op een minder relevante zender voor je doelgroep is te verwaarlozen, maar je bereikt wel die ene consument die toch tot je doelgroep hoort, maar toevallig naar de ‘foute’ zender kijkt.

Themazenders vergroten je bereik, ook bij zenders die niet relevant lijken.

Je kan makkelijk een reclamepakket boeken op alle themazenders in Vlaanderen of Wallonië op basis van je doelgroep. Je kiest dan niet voor 1 zender maar voor alle zenders, je target op de doelgroep en de kostprijs per GRP is bijzonder laag en effectief.

Wil ook jij adverteren op tv met een beperkt budget en onmiddellijke respons? Contacteer dan Dirk Van Camp op dirk@dkvision.eu en bespreek vrijblijvend de mogelijkheden.