Terug naar alle artikels

Content marketing: de stilte na de storm

Geschreven door Design & advertising - Filip Breckx - D&K Vision Filip Breckx
Leestijd: 4 minuten
21 januari 2019
Content marketing - Inside info - D&K Vision

Content marketing kan je vergelijken met fluisteren. Klassieke marketing met brullen. Het is zacht versus hard, subtiel versus schreeuwerig, belang van je doelgroep versus eigen belang, faux gras versus foie gras

En er zal altijd iemand zijn die luider brult, die harder is dan jou, die prominenter aanwezig is en die boodschappen beter door iemands strot kan rammen.

Content marketing is iets voor groot en klein

Net dààrom kan content marketing hier de uitkomst bieden. Bij content marketing hoeft een KMO niet onder te doen ten opzichte van een multinational. Omdat het bij content marketing niet gaat om een of andere grootorde, maar eerder om een soort van orde in de chaos.

De chaos van boodschappen, commerciële uitingen, banners, advertenties én een overvloed aan informatie en zoekmogelijkheden. Zelfs met een klein budget, kan je aan grootse content marketing doen.

Oog voor je doelgroep

Bij content marketing komt het erop neer om je doelgroep op een andere manier te benaderen. Bij content marketing is het niet “het is te nemen, of te laten”, maar eerder: “u vraagt, wij draaien”.

En de kans dat er dan iemand ‘zet die plaat af’, zal zeggen, is minimaal.

Content Marketing - Ask More Questions

Content marketing is daarom te vergelijken met een good old jukebox. Je biedt mensen de kans hun eigen plaat te kiezen. Een plaat die aan hun wensen of noden van dat moment beantwoorden. En in the end, hebben ze gerust iets over voor hun favoriete plaat.

Van horen naar luisteren

Klassieke marketing is vergelijkbaar met een dictatuur. Jij als bedrijf, bepaalt wat je doelgroep voorgeschoteld krijgt. Jij hebt het laatste woord en hebt geen oog voor de noden en behoeftes, laat staan de wensen, verlangens, dromen of problemen, van je doelgroep.

Je weet niet eens wat je doelgroep boeit of wat hen drijft.

Je neemt als bedrijf een egocentrische houding aan, waarbij elke stap die je onderneemt, gezet wordt om er zelf voordeel uit te halen. 

Je lijdt aan grootheidswaanzin en je zou van de daken willen schreeuwen hoe geweldig je wel niet bent. En ja hoor, je doelgroep zal je ongetwijfeld horen. Maar er is een wezenlijk verschil tussen horen, luisteren, onthouden én delen.

Je doelgroep zal niet anders kunnen dan je boodschap aan horen, omdat ze expliciet en schreeuwerig gebracht wordt. Maar al jouw concurrenten brengen soortgelijke boodschappen over naar dezelfde doelgroep. Op die manier krijg je een kakofonie van boodschappen.

Een wirwar, een web waarin de ene boodschap verstrengeld geraakt in de andere.

Denk in functie van je doelgroep

Content marketing is meer zoiets als een democratie, waarin jouw doelgroep inspraak heeft en waarbij je beslissingen zal nemen in functie van en samen met die doelgroep. Wat leeft er bij jouw doelgroep? Waarmee kan jij hen van dienst zijn? Wat heb je hen te bieden? Speel in op hun noden, behoeftes en wensen en ga de confrontatie aan.

Begeef jezelf op glad ijs en tast af wat jouw doelgroep kan beroeren, inspireren, entertainen, informeren.

Alle hens aan dek

De ideale communicatie, in mijn ogen? Een weloverwogen mediamix met boodschappen die aangepast zijn aan hun kanaal en die elk een doel op zich hebben, maar tezamen een uiterst effectief team vormen, net zoals die bemanning op dat schip.

Het feit dat ik content marketing toejuich, wil niet zeggen dat ik van mening ben dat je alle andere communicatie-uitingen overboord moet gooien. 

Een goede communicatie, dat is alle hens aan dek. Want net zoals op een groot schip, heb je iedereen nodig om het schip veilig en wel aan wal te krijgen.

Krachten worden gebundeld, taken worden verdeeld. Kapitein, matroos of kok: iedereen draagt zijn steentje bij.

Schoon schip maken

Je ziet vaak dat er bij bedrijven “kanten” ontstaan, bijvoorbeeld de print- en onlineafdeling. Soms is er zelfs sprake van een ware concurrentiestrijd. Jammer, want dit zorgt vaak voor gemiste kansen.

Krachten moeten gebundeld worden en communicatie-uitingen worden best op elkaar afgestemd. Het geheel zal altijd meer zijn dan de som der delen. Communicatie mag nooit vervallen in een complementair iets, maar iedere vorm ondersteunt een andere en geen enkel middel of kanaal is ondergeschikt aan het andere.

En ja, ik ben een content marketing-lover en ik vind dat elk bedrijf, groot of klein, meer belang moet hechten aan de waarde van content. Maar come on, begraaf de strijdbijl en sla de handen in elkaar.

Je bedrijf zal je dankbaar zijn!

Praten over content marketing voor je bedrijf? Mail filip@dkvision.eu of bel 03 877 29 20.