Terug naar alle artikels

Websitenavigatie: zeg duidelijk wat je doet

Geschreven door Design & advertising - Filip Breckx - D&K Vision Filip Breckx
Leestijd: 2 minuten
15 januari 2019
Websitenavigatie: zeg duidelijk wat je doet

Beeld eens even in hoe jij zoekt op Google. Je typt iets in, klikt een website open en een seconde later gaat die weer toe als je niks interessants ziet. Je leest niet, je scant. Dat doen je potentiële klanten ook. Je hebt dus 1 seconde om te laten zien wat je doet en welk voordeel de lezer daarbij heeft, en hem te verleiden om wat langer te blijven hangen. Hoe je dat doet? We geven enkele tips voor een goeie websitenavigatie.

Maak pagina's die antwoord geven op de vragen van de lezer

Maak het je lezer makkelijk. Op de homepage moet met een half oog duidelijk zijn wat je doet. Zet bovenaan een korte – korte! – introductietekst en daaronder directe links naar de belangrijkste pagina’s van je website: je diensten of producten. That’s it – zonder afleiding.

Vertrek daarbij vanuit het standpunt van de lezer. Want die komt niet op je website voor je roemrijke geschiedenis of je vernieuwde werkwijze. Hij zoekt iemand die zijn probleem of vraag oplost. Kom daarom direct to the point: wat vindt de klant bij jou, wat wint hij erbij en wat moet hij doen om het te krijgen?

Het menu op je website: dekt de vlag de lading?

Home - Producten - Service - Contact. Wat je ziet is een logische websitenavigatie. Maar inhoudelijk zegt het … niets. Het kan van om het even welk bedrijf zijn. Zeg wat je doet: Home - Meubelen - Onderhoudstips - Promoties - Catalogus bestellen - Contact & openingsuren bijvoorbeeld. Heb je een complexe structuur van diensten? Verduidelijk in een uitklapmenu welke producten je biedt.

Tips voor een goeie websitenavigatie
Een duidelijke websitenavigatie voor onze klant Prenuptia

Gebruik daarbij trefwoorden die mensen zoeken. Zeg bijvoorbeeld niet human capital, maar uitzendarbeid. En zeg niet security solutions als je het over beveiligingscamera’s hebt. Vertrek steeds vanuit het standpunt van de lezer.

Ook Google zal je pagina waardevoller beschouwen - én hoger ranken - als je spreekt in specifieke zoektermen in plaats van vage beschrijvingen.

Tip: schrijf de items uit het hoofdmenu van je website even neer. Zonder context, zonder beelden, op een hagelwit papier. Bekijk de termen? Is het duidelijk wat je bedrijf of merk aanbiedt? Zo ja; top! Zo neen; werk aan de winkel!

Landingspagina's: alleszeggende titels en tussentitels

Trek die helderheid door op je productpagina’s. Zet boven elke pagina een samenvattende titel en maak ook de tussentitels inhoudelijk relevant. Aan de hand van die titels moet de lezer precies weten wat je doet en biedt. Want surfers lezen niet, ze scannen.

Doe de test op je website. Zegt je startpagina duidelijk wat je doet en linkt hij naar de belangrijkste diensten? Is je menubalk uniek voor jouw bedrijf? En volstaan de titels en tussentitels op je landingspagina’s?

Niet helemaal? Geef je website in handen van Filip Breckx via filip@dkvision.eu of 03 877 29 20