Luistercijfers eerste periode 2023

Vers van de pers: de nieuwe luistercijfers over de eerste vier maanden van dit jaar zijn bekend. In de periode van januari 2023 tot april 2023 zijn er nieuwe metingen uitgevoerd, en hieronder vind je de conclusies.

Luistercijfers eerste periode 2023 - D&K Vision
Dirk Van Camp - D&K Vision
Dirk Van Camp Marketing Expert
22.06.2023
Luistercijfers - Radio - D&K Vision

VRT-zenders verliezen marktaandeel

Radio 2 verliest al voor de vijfde keer op rij luisteraars in de metingen.

Radio 2 is en blijft de meest beluisterde radiozender in Vlaanderen. Voornamelijk een ouder publiek luistert naar Radio 2, maar de zender verliest nu dus al voor de vijfde keer op rij luisteraars, marktaandeel en de dagelijkse luistertijd neemt af. Twee jaar geleden luisterde nog 30,5% van de bevolking dagelijks naar Radio 2, maar dat is nu gezakt naar 24,57%.

Eerder waren de veranderingen in marktaandeel steeds klein, maar nu is dat niet meer het geval. Het oudere luisterpubliek (vooral 60-plussers) van Radio 2 lijkt niet zo enthousiast over de verjongingskuur met onder andere Peter Van de Veire, en ook veertigers lijken niet direct trouwe luisteraars te worden.

Ook regionale adverteerders lijken af te haken door het schrappen van de ontkoppeling tijdens het ochtendblok. Ondanks de dalende cijfers bereikt Radio 2 nog steeds dagelijks 1,1 miljoen mensen.

Radio 1 verliest marktaandeel

In tijden van wereldwijde onrust, crisis en oorlogsdreiging stijgt het marktaandeel van Radio 1 traditioneel. Denk maar aan de luisterpieken tijdens de bomaanslagen in Zaventem. Maar blijkbaar is er nu gewenning ontstaan ten opzichte van het Oekraïne-effect. Radio 1 verliest stevig marktaandeel en zakt van 9,3% naar 7,8%. De zender bereikt nog dagelijks 578.000 mensen, terwijl dat er in het vorige kwartaal nog 655.000 waren.

Studio Brussel gaat licht achteruit, maar Studio Brussel De Tijdloze groeit met 20%.

Studio Brussel bereikt nu dagelijks 433.000 mensen, terwijl dat er bij de vorige meting nog 456.000 waren. Aan de andere kant bereikt het digitale kanaal StuBru De Tijdloze nu dagelijks 71.000 mensen, in vergelijking met 59.800 bij de vorige meting. De oudere luisteraars van Studio Brussel lijken meer interesse te tonen in het kanaal van De Tijdloze.

MNM blijft min of meer stabiel

De zender met het jongste luisterprofiel van VRT blijft min of meer stabiel met een marktaandeel van 6,41% (bereik: 476.000 mensen in vergelijking met 488.000 in het vierde kwartaal van 2022). MNM Hits, het digitale kanaal, bereikt dagelijks 58.000 jongere luisteraars.

De winnaars ...

Joe bereikt steeds meer mensen

Joe is (samen met Nostalgie, Willy en Nostalgie+) de grootste winnaar van deze meting. Dagelijks stemt 12,24% van alle Vlamingen af op Joe, wat ruim 2% meer is dan bij de vorige meting. Ook de luistertijd is met 234 minuten per dag opmerkelijk hoog. De digitale nevenkanalen van Joe zien ook bijna een verdubbeling in dagelijks bereik, waarbij Joe 60s-70s het grootste kanaal blijft met een marktaandeel van 1,25%.

Nostalgie bereikt dagelijks 398.000 mensen

Nostalgie bereikt elke dag ruim 60.000 mensen meer dan bij de vorige meting en mag samen met Joe de zender zijn met het sterkst gestegen bereik. Dit is mede te danken aan de stevige reclamecampagne op de SBS-zenders en de vernieuwde programmering. Nostalgie bereikt vooral het (hoger) middenklasse publiek dat houdt van veel muziek en weinig gepraat. Het digitale kanaal Nostalgie+ heeft zijn marktaandeel ook verdubbeld en bereikt nu dagelijks 1,21% van de bevolking.

Willy is de grootste digitale zender in Vlaanderen

Twee kwartalen geleden leek digitale zender Willy even stil te staan, maar toen kwam de geniale radiostem van Thomas De Soete erbij en kijk nu ... met een marktaandeel van 2,04% is Willy de grootste digitale zender in Vlaanderen. De zender bereikt vooral kapitaalkrachtige 40-plussers, en zij luisteren maar liefst 210 minuten per dag naar de zender. En nu heeft deze zender ook een nevenkanaal, Willy ClassX, waar non-stop oudere hits te horen zijn. Dit kanaal was vorig jaar nog niet actief en bereikt nu dagelijks 17.000 mensen met een marktaandeel van 0,29%.

Conclusie

De Vlaming ontdekt digitale radiozenders. Twee jaar geleden bedroeg het gezamenlijke marktaandeel van alle digitale zenders nog geen 1%. In de eerste vier maanden van 2023 waren de grootste digitale zenders samen goed voor 9,44%. Hierbij moet je nog zeker 1,5% toevoegen (alle kleinere digitale kanalen samen).

De luisteraars van de grootste digitale zenders zijn gemiddeld (hogere) middenklasse en 40-plussers. Digitale zenders worden vaak beluisterd via streaming, Apple Carplay en DAB+ in de auto. Met de 10 grootste digitale zenders bereik je dagelijks 575.000 mensen. Alle digitale zenders boeken vooruitgang, behalve VRT NWS en Q Foute radio.

De nieuwe digitale zakenzender Business AM bereikt nog te weinig mensen om een goed meetbaar resultaat te zien. Leeftijd vormt duidelijk geen belemmering bij de overstap naar digitale zenders, aangezien voornamelijk veertigers digitaal luisteren.

Samen bereiken Joe en Nostalgie nu meer mensen dan Radio 2. De lineaire zenders Joe en Nostalgie, plus hun digitale nevenkanalen, bereiken dagelijks samen 1,15 miljoen mensen, waarmee ze net iets groter zijn dan Radio 2. Joe en Nostalgie bereiken vooral de socializers in de leeftijdscategorie 35- tot 60-jarigen.